Economia circular: noves normes perquè telèfons i tauletes siguin més duradors, més eficients i fàcils de reparar.

La Comissió proposa noves normes per ajudar els consumidors a prendre decisions informades i sostenibles a l’hora de comprar telèfons mòbils i sense fil i tauletes, en el marc de l’actual Reglament de la UE sobre etiquetatge energètic. Aquesta nova proposta arriba el mateix dia que el Parlament Europeu i el Consell aproven mesures perquè aquests dispositius siguin més eficients des del punt de vista energètic, més duradors i més fàcils de reparar, arran d’una proposta de la Comissió de novembre de 2022 realitzada en el marc del Reglament de la UE sobre disseny ecològic.

Aquestes mesures contribueixen a fer que l’economia de la UE sigui més circular, estalviar energia, reduir la nostra empremta de carboni, donar suport a models de negoci circulars i brindar als consumidors els beneficis del Pacte Verd Europeu.

D’aquí a 2030, els telèfons mòbils i les tauletes fabricats d’acord amb aquestes normes estalviaran gairebé 14 terawatts hora d’energia primària cada any. Això suposa un terç de lenergia primària que aquests productes consumeixen actualment. Les noves normes també contribuiran a optimitzar l’ús de matèries primeres fonamentals i en facilitaran el reciclatge.

El Reglament sobre etiquetatge energètic proposat estableix que els telèfons intel·ligents i les tauletes que s’introdueixin al mercat de la UE han de mostrar informació sobre la seva eficiència energètica, la longevitat de les bateries, la protecció contra la pols i l’aigua, i la resistència a les caigudes accidentals. També és la primera vegada que els productes que s’introdueixin al mercat de la UE han de presentar una puntuació de reparabilitat. Això ajudarà els consumidors de la UE a prendre decisions de compra més informades i sostenibles i fomentarà el consum sostenible.

Els nous productes utilitzaran les actuals etiquetes energètiques de la UE, ja conegudes, que presenten una escala de l’A a la G, i el registre europeu de productes per a l’etiquetatge energètic (EPREL, per les sigles en anglès), disponible a nivell de la UE proporcionarà informació addicional sobre els productes.

Més informació